Sayfalar

2 Aralık 2011 Cuma

YENİ YARGITAY'DAN DA HRANT DİNK'E DARBE

4. HUKUK DAİRESİ DİNK'E YÖNELİK VAHİM SUÇLAMAYI AKLADI

Kemal GÖKTAŞ
Yargıtay, TRT'de yayınlanan "Şahların Labirenti" isimli programda, Hrant Dink'i hiç gitmediği K. Maraş'taki olayların sorumlusu olarak gösteren katliam davasının sanıklarından eski BBP milletvekili Ökkeş Şendiller'e (Kenger) verilen tazminat cezasını bozdu.
TRT 1’de 28 Aralık 2008'de yayınlanan belgeselin Maraş Katliamının anlatıldığı bölümünde Ökkeş Şendiller “Bunun ne Alevilikle ne Sünnilikle bir alakası yoktur. Bu örgütün, ki örgütün içerisinde Ermeni Garbis Altınyan var, Ermeni Garbis Altınoğlu bildiğiniz gibi, 1971 ’in yine önde gelen liderlerinden ve TİKKO ’nun kurucularından, işte Hrant Dink, Ermeni Garbis Altınyan, efendime söyleyim Orhan Bakır, ki bunların hepsi beraber ismini değiştirenler zaten. Ölenler arasında, daha sonra çatışmalarda ölen militanlar arasında yedi tane sünnetsiz ceset var. Ermeni Garbis Altınyan ’ın ve yedi tane sünnetsiz cesedin Aleviyle Sünniyle Kürtle Türkmenle Avşarla ne alakası olabilir. Bir, buradan bakıyoruz ki, bu işin arkasında dış mihrakların da parmağı var ” demişti. Şendiller'in bu sözleri söylediği sırada Hrant Dink ’in fotoğrafı tüm ekranı kaplayacak şekilde yayınlanmıştı.

MAHKEME TAZMİNATA MAHKUM ETMİŞTİ
Bu yayın üzerine Dink ailesi Hrant Dink ’in kişilik haklarına saldırı içerdiği gerekçesiyle mahkemeye başvurmuştu. İstanbul 4. Asliye Hukuk Mahkemesi, Dink ailesinin talebini haklı bularak, belgeseli yayınlayan TRT, yapımcı Bey Yapım ve belgeselde Hrant Dink’in Maraş Katliamının faillerinden biri olduğu kanısını uyandıran ifadelerin sahibi Ökkeş Şendiller ’i tazminat ödemeye mahkum etmişti. Kararda, "belgesel niteliğindeki bir programda, normal izleyeci kitlesinde resmi rakamlara göre 111 kişinin öldüğü Maraş katliamından Hrant Dink'in sorumlu olduğu izlenimi verecek şekilde yayınlanmasının" kişilik haklarının ihlali olduğu belirtildi.

BAŞKAN MUHALİF KALDI
Davalıların kararı temyiz etmesi üzerine dosyayı inceleyen Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, belgeselin “doğruluk, gerçeklik ve tarafsızlık ” ilkelerine uygun olduğu gerekçesiyle kararın esastan bozulmasına karar verdi. Karar, 1'e karşı 4 oyla alındı. Dairenin başkanı Şerife Öztürkkarşı oy yazısında, yerel mahkemenin kararının yasaya uygun olduğunu ve onanması gerektiğini belirtti. Buna karşın üyeler Sadık Demircioğlu, Ahmet Kütük, Bilal Köseoğlu, Hüseyin Kulaç ise Dink'i katliam sorumlusu gibi yansıtan yayının "doğru, gerçekçi ve tarafsız" olduğunu savundu.

"DİNK'LE İLGİLİ DEĞİL DELİL, İZ BİLE YOK"
Hrant Dink'in avukatı Fethiye Çetin, Yargıtay 4. Hukuk Dairesinin kararının düzeltilmesi talebiyle başvurdu. Başvuruda, Daire'nin mahkeme kararının hangi yönlerden yanlış olduğunu tartışmadan matbu bir karar verdiği ve gerekçe yazmadığı belirtilerek bunun Anayasa'nın ihlali olduğu kaydedildi. Başvuruda ayrıca "Maraş Katliamı ile ilgili yapılan yargılamalarda, tartışmalarda, olay anlatımlarında, tanıklıklarda ve benzeri yazılı ya da görsel herhangi bir materyalde bugüne kadar Hrant Dink ile ilgili herhangi bir ize, emareye, imaya dahi rastlanmamıştır. Davalılar tarafından dosyaya bu yönde herhangi bir bilgi, belge, delil sunulmamıştır. Hal böyleyken, Sayın Daire hangi gerekçeyle yayının doğru ve gerçek olduğu kanısına ulaşmıştır, bunu neden izah etmemiştir?" denildi.

BELGESELDE ŞENDİLLER'İN SANIK OLDUĞU GİZLENDİ
Belgeselde "görüş"üne başvurulan Ökkeş Şendiller'in, Maraş Katliamı ile ilgili olarak Diyarbakır 1 Nolu Sıkıyönetim Mahkemesinde bir numaralı sanık olarak yargılandığı ifade edilen başvuruda "Ökkeş Şendiller'in bu davanın sanığı olduğu belirtilmeden, eski milletvekili kimliği ile lanse edilirken, hiçbir ilgisi olmadığı halde Hrant Dink'in adının ve fotoğrafının kullanılmasını ne hukukla ne de vicdanla açıklamak mümkün değildir" denildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder