DİNK CİNAYETİNDE KAMERALAR YİNE "BULANIK"
Kemal GÖKTAŞ
Adli Tıp Kurumu, Hrant Dink cinayeti davasının seyrini değiştirebilecek olan kamera kayıtlarının görüntü kalitesinin düşük olması nedeniyle tetikçi Ogün Samast'ın yanı sıra cinayetin işlendiği Agos gazetesi önünde dolaşan şüpheli kişinin kim olduğunun belirlenemeyeceği yönünde rapor yazdı.
14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Dink cinayeti davasının 30 Mayıs'da görülen duruşmasında, cinayetin işlendiği Agos gazetesinin yakınında bulunan Saray Kumaşçılık ve banka şubesine ait kameraların görüntüleri izlenmişti. Dink ailesinin avukatları görüntülerde, cinayetten hemen önce Ogün Samast ’ın yanı sıra Agos ’un çevresinde görünen ºahsın Yasin Hayal ’in ağabeyi Osman Hayal olduğunu iddia etmişlerdi. Bunun üzerine mahkeme, görüntülerdeki kişinin Osman Hayal olup olmadığının tespiti için Hayal ’in ön, arka ve yandan biyometrik boy fotoğraflarının çekilerek resmi bilirkişi sıfatıyla Adli Tıp Kurumu tarafından tarafından incelenmesine karar vermişti.
DÜŞÜK KALİTEDE...
Mahkemenin Trabzon Emniyeti ’nden istediği Osman Hayal'in biyometrik fotoğraflarının gönderilmesi talebi, 3 ay sonra yerine getirildi. Biyometrik fotoğrafların gelmesinin ardından görüntüleri inceleyen Adli Tıp Kurumu, 12 Ekim tarihli raporunu mahkemeye gönderdi. Raporda, olay anına ilişkin görüntü kayıtlarının uzak çekim olması nedeniyle düşük kalitede oldukları belirtilerek "Tetkik konusu görüntü kayıtlarından elde edilen şahıslara ait fotoğraflar ile mukayese konusu Osman Hayal'in fotoğrafların mukayeselerinde medyalardaki karşılaştırılan görüntü örneklerinden elde edilen veri, karar vermek için yetersizdir" denildi.
OSMAN HAYAL ŞÜPHESİ
Suikastin planlayıcısı ve azmettiricisi olarak yargılanan Yasin Hayal'in ağabeyi Osman Hayal'in suikast tarihindez İstanbul'da olduğu, Dink ailesinin avukatlarının telefon detay kayıtlarını incelemesi sonucu ortaya çıkmış ve Osman Hayal hakkında da dava açılmıştı. Davada dinlenen bazı tanıklar, cinayet gününde Agos önünde gördükleri Osman Hayal'in Samast ’la birlikte hareket ettiğini iddia etmiş, bir gizli tanık ise Osman Hayal'i üç kez teşhis etmişti. Osman Hayal'in cinayetten 1 saat sonra Harem ’den otobüse bindiğinin tespit edilmesi de kuşkuları artırmıştı.
DAHA ÖNCE DE SİLİNMİŞTİ
TÜBİTAK'IN (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu) mahkemeye gönderdiği Mayıs 2011 tarihli raporunda, cinayetin işlendiği günün sabah saatlerine ait banka şubesinin kamera kayıtlarının 'kesin şekilde silindiği ve yeniden kazandırılamayacağı' bildirilişti. Raporda, "Kayıt sisteminin kullandığı dosyalama ve görüntü kaydetme mekanizması nedeniyle video kayıtları için belirlenmiş alan üzerine belirli periyotlarla tamamıyla yeni veri yazılmaktadır. Bu periyotları, zamandan sonra eski verilere ulaşmanın mümkün olmadığı değerlendirilmektedir" denilmişti.
TİB'DEN KAYIT GELMESİNİN ÖNEMİ ARTTI
Dink ailesinin avukatı Fethiye Çetin, davanın başından beri Samast'ın cinayet günü yalnız olmadığına dair tanık beyanlarını ve somut deliller olduğunu bir kez daha hatırlatarak görüntülerde tespit edilen diğer şüpheli şahsın cep telefonu HTS kayıtlarının bugüne dek ortaya çıkarılamadığına dikkat çekti.
TİB, cinayet günü Akbank Pangaltı Şubesi ve Saray Kumaşçılık dükkanı önündeki iki noktadan cep telefonuyla konuştuğu görülen şüphelinin kimliğinin tespit etmek için, bu kişinin olay yerinde bulunduğu saat 11.10 ile 11.25, 14.45 ile 15.00 saatleri arasında yapılan telefon görüşmelerini çeşitli gerekçeler öne sürerek vermiyor. TİB son olarak baz istasyonu tespiti için mahkemeden test aramaları yapılmasını talep etmişti. Mahkeme de test aramaları yapılması için Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne yazı yazmıştı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder